Karies

2018-01-26

Vilka håligheter finns på tänderna?

Hål i tänder på ett tekniskt språk som kallas karies. När tandemaljen upplöses av syra på grund av bakterieinfektion skapas hål. Bakteriellt avfall korroderas av syra för att bilda små håligheter. Om bakterierna inte borstas och tas bort från dessa håligheter, kommer de att utvecklas till tandkärl. Hålrum i tänder är vanligtvis vanligare hos barn eftersom emaljen hos lövtänder är tunnare än för permanenta tänder. Det är dock möjligt för alla att borra hål i tänderna.

Varför förfaller mina tänder?

Karies är oftast resultatet av dålig munhygien och dålig kost. Du kan läsa mer om mat och dryck här. Genom att äta för mycket mat som innehåller stärkelse och socker kommer oskadliga bakterier i munnen att bryta ner kolhydraterna i maten och omvandla dem till syra. Syran blandas sedan med bakterier och matavfall och skapar plack. Dental plack täcker toppen av tänderna, och den separerade syran kommer så småningom försvaga emaljen. Processen i sig kan vara långsam och kan ta upp till två år.

Efter att emaljen har försvagats bildas ett litet hål och plack eller tandröda kommer in i hålet. Eftersom bakterier och tandplatta kan nå massan kommer nedbrytningen av tänderna att fortsätta snabbt. När bakterierna når massan påverkar de tandens nerver och orsakar allvarlig smärta och därför tandvärk. Dessa bilder illustrerar utvecklingen av tandkaries, som börjar i ett litet hål men tränger in i massan och orsakar svår smärta.

Hålen i tänderna visas vanligtvis i kindens tänder på baksidan för att tugga mat. På grund av kindtändernas form kan det vara svårt att nå och rengöra ryggtänderna i tandbågen, så matrester och bakterier kan lätt fastna. Om tänderna inte borstas optimalt kan plack och bakterier samlas och orsaka karies. Emaljeringen av permanenta tänder är tjockare än lövtänder, vilket minskar möjligheten till snabbare utveckling av tandkärl. Det är emellertid viktigt att borsta och rengöra tänderna för att ta bort plack, annars kommer tänderna att sönderdelas och upplösas lager för lager.

Vilka är symtomen på karies?

I det första steget kan symtomen på tandröta vara sällsynta i tänderna, men när processen fortskrider får du vanligtvis följande symtom: tandvärk. Det gör ont när man äter något mycket kallt, varmt eller söt. Ökad tandkänslighet. Det finns hål i tänderna (under är utvecklingen av hål). Obehaglig dålig andedräkt. Obehaglig smak i munnen. Bruna, svarta eller gråa fläckar synliga på tänderna. Smärta när du biter. Inflammation runt tänderna.

3 Comments

 1. Miki Williams

  2018-02-01

  Thank you so much for the fast and effective help! Your support team is amazing!

  • Martin Moore

   2018-02-01

   This website is quite helpful when it comes to research and info gathering.

   • Shelly Moore

    2018-02-01

    Please subscribe to our regular newsletter!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

sv_SESwedish