Visdomstand

2018-01-18

Vad är visdomständer?

Visdomständer är en del av gruppen för permanenta tänder och består av 32 permanenta tänder. Vanligtvis har du fyra visdomständer, en bakom bak- och underkägen. Visdomständer bryter vanligtvis mellan åldrarna 17-26. I detta avseende upplever vissa människor symtom som mild irritation och smärta. Men inte alla känner sig obekväma eller kan inte ens tro på sina tänder. Du kan läsa mer om visdomständer här.

Vilka är de möjliga symptomen på visdomständer?

Det kan kännas lite ömt i området där tanden passerar genom munslemhinnan / tandköttet. Dessutom kan det finnas tillfällig inflammation i tandköttet runt de växande visdomständerna. Anledningen är att bakterier samlas i tandköttsfickorna och kan orsaka följande symtom: ömhet. Rodnad svullnad Det var ett problem med att öppna munnen korrekt. svårt att svälja. Smaken i munnen är inte bra. Det finns ömhet och svullnad under käken.

Inflammation av tandköttet runt visdomstanden kan behandlas, men om inflammation återkommer kan det vara nödvändigt att ta bort visdomstanden. Om du får ovanstående symtom bör du kontakta din tandläkare och kontrollera dina tänder noggrant.

När ska visdomständerna tas bort?

Visdomständer kommer endast att tas bort när de skadas. Om du har ihållande problem med dina visdomständer är den bästa behandlingen vanligtvis att ta bort dina visdomständer. Ytterligare röntgenstrålar kan visa positionen för dina visdomständer i käken, och utifrån bilderna kan tandläkaren avgöra om det är nödvändigt att ta bort en eller flera visdomständer.

De vanligaste är visdomständerna i underkäken, vilket kan orsaka problem i en uppsättning tänder. Orsaken är vanligtvis otillräckligt utrymme, men det kan också bero på felaktig insättning av käftarna. Visdomständerna kan lutas eller placeras horisontellt och saknar förmågan att bryta ut normalt och därmed orsaka komplikationer. I allmänhet bör visdomständerna tas bort om ett eller flera av följande problem finns:

Om tandköttet ofta är inflammerat eller svullet. Om det finns hål i visdomstanden och / eller intilliggande tänder (förfallen tand), tas visdomstanden vanligtvis bort och den angränsande tanden behandlas för karies för att bevara tanden. Om det finns en fördjupad gummificka mellan visdomstanden och den intilliggande tanden (parodontit). Om visdomstanden stimulerar den intilliggande tanden. Om det finns en cyste runt vishandens krona. I sällsynta fall kan en cysta bildas runt kransen på en visdomstand. Vanligtvis är denna cysta i underkäken oskadlig, men den bör tas bort med visdomstanden. Anledningen är att cysten kan hölja ut en del av käken, så om cysten och visdomstanden inte tas bort kan tanden skjutas ur rätt position.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

sv_SESwedish